Over Downtown

Downtown startte vanuit de filosofie van Ray Oldenburg, een filosoof die gelooft dat ontmoeting tussen mensen de samenleving mooier maakt. En dat is precies wat Downtown mogelijk wil maken. Downtown schept de randvoorwaarden, de bezoekers doen de rest. Ontmoetingen tussen mensen maakt Veenendaal nóg mooier.

Een plek van ontmoeting. Een gezellige, gezamenlijke huiskamer. Dat is wat Downtown wil zijn. Wees welkom in dit voormalige, monumentale kerkgebouw en voel je thuis. Kom binnen voor een kop koffie met vriendinnen of een zakelijke lunch. We bedienen je met liefde, want we zijn blij dat jij er bent. Terwijl jij op adem komt in de stoel van de barbier, of rondsnuffelt in het hoekje waar unieke cadeautjes worden verkocht, spelen ouderen in een hoek van het grand café een bordspel. Zij zijn hier voor hun dagbesteding. In deze oude kerk is ruimte voor iedereen.

Welkom!

Downtown is een plek waar u welkom bent om heerlijk te ontspannen, te werken of te winkelen. Er is van alles te beleven in Downtown, kom snel eens langs. Of bekijk alle leuke winkels, bedrijven en organisaties die u bij ons kunt vinden. 

1913
Start bouw

Op de gevel van Downtown lees je het jaartal 1913. In dat jaar werd onder aanvoering van dominee Den Hengst gestart met de bouw van de Hoofdstraatkerk.

1914
Opening

Een jaar later opende de kerk haar deuren en decennialang hield de Christelijke Gereformeerde Pniëlkerk er diensten.

2008
Pniëlkerk verhuisd

Tot de kerkelijke gemeente in 2008 een ander kerkgebouw betrok. De oude kerk in het centrum werd aan de gemeente Veenendaal verkocht en stond daarna jarenlang leeg.

2018
Aankoop door Basiliek

Uiteindelijk kocht De Basiliek het oude kerkgebouw en verbouwde de kerk grondig.

2019
Opening Downtown

In september 2019 werden de deuren als Downtown geopend.