Ontstaan van Downtown

Ontstaan van Downtown

Ontstaan van downtown

 Downtown Veenendaal is geopend in september 2019. Maar het pand is al in aanbouw gegaan in 1913. Één jaar later opende de deuren van de kerk haar deuren. Decennialang hield de Christelijke Gereformeerde Pniëlkerk er haar diensten. Tijdens de oorlogsjaren vinden onderduikers en verzetsstrijders een veilig plek in dit gebouw, ook worden er in die jaren radio’s verstopt op de galerijen. 

Na heel veel jaren verhuisd de kerkelijke gemeente in 2008 omdat de gemeente uit het pand is gegroeid qua bezoekersaantallen. Het oude pand, zoals hij nu als Downtown wordt gekend, wordt verkocht aan de Gemeente Veenendaal. De gemeente zet zich in om dit gebouw te behouden. De basis is de realisatie van een nieuwe gevel. De spitsboogvormen in het ontwerp zijn een duidelijke verwijzing vaan het verleden van het gebouw als kerk. In 2018 heeft de Basiliek het pand van de Gemeente Veenendaal gekocht. In samenwerking met Bouwend Nederland werd de grondige verbouwing gestart en wordt o.a. de gevel geplaatst. 

Op 14 september 2019 opent Downtown zijn deuren voor het eerst. De huiskamer van Veenendaal voor iedereen die opzoek is naar een warm welkom is het start punt. Nu vier jaar later is Downtown een plek voor heerlijke koffie, lekkere lunchgerechten, fijn flexwerken, het pand waar Barbier Kerels is gehuisvest, een evenementen locatie en een plek voor vergaderingen. 

Downtown is ontstaan door de gezamenlijke visie om een huiskamer te creëren voor de mensen uit Veenendaal en omstreken. Een plek waar je samen kan komen met je buurvrouw om koffie te drinken, waar je mensen kan ontmoeten, te werken of leren en voor allerlei andere ontmoetingen. Een plek van ontmoeting dat is Downtown.